Laktózérzékenység gyermekkorban

Gyermekkori laktózérzékenység

Mi az oka a laktóz-intoleranciának?

A gyermekkori laktóz érzékenység többeket érint, mint gondolnád! Az első pár hónapban, a szoptatási időszak alatt a kicsiknél a legmagasabb a vékonybélben előforduló laktáz mennyisége, de ez az emberek többségénél fokozatosan csökken – genetikai okok miatt – így idővel bárkinél emésztési panaszokat okozhat a tejcukor. A felnőttek 30-40%-át* érinti az ún. elsődleges laktázhiány.

A tejcukor egy diszacharid: glükózból és galaktózból épül fel. Ebben a formájában felszívódni nem tud, csak a laktáz-enzim közbenjárásával. Laktáz hiány esetén a tejcukrot a vastagbélben található baktériumok kezdik el bontani zsírsavakká, nagy mennyiségű hidrogén felszaporodása mellett, okozva ezzel haspuffadást, hányingert, fokozott bélmozgást.

A vissza-visszatérő hascsikarás csak nagyon kevés szülő számára jelent ismeretlen problémát, a hasi panaszok pedig utalhatnak laktóz érzékenységre – ezt érdemes minél hamarabb kivizsgáltatni, hisz egy kis odafigyeléssel elejét lehet venni a kellemetlenségeknek. Hogy minden tejes fogást mosoly, ne pedig pocakfájás kövessen, 3 éves kortól egy-két Millandjoy-jal megelőzhetjük a hasmenés okozta szájlegörbülést!

Kisgyermekek esetében kiemelten fontos szakorvoshoz fordulni, hiszen a hasmenés vezethet kiszáradáshoz is, illetve megeshet, hogy valami más probléma áll a háttérben, aminek aztán eredményeképp kialakult a laktázhiány.

Egy egyszerű orvosi teszttel azonban könnyedén pontot tehettek a hasfájást övező misztériumok végére!
*Forrás: Czeizel A, Flatz G, Flatz SD:: Prevalence of primary adult lactose malbsorption in Hungary Hum Genet. 1983;64(4): 398-401.